Hasznos útinfók

Így közlekedj Horvátországban

Aki Magyarországon vezet autót, annak szokatlanul nagynak tűnhet a horvát utakon a rendőri jelenlét. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és főleg a hétvégeken.

A jelenleg érvényes sebességkorlátozások a következők:

– autópálya: 130 km/h

– autóút: 110km/h

– egyéb utakon: 90 km/h

– lakott területen: 50 km/h

A bírságok igen szigorúak, nem érdemes megszegni a szabályokat:

Lakott területen, a legmagasabb megengedett sebesség  50 km/h. 5000-15.000 HRK pénzbírsággal, vagy 60 napos elzárással büntethető az az autóvezető, aki lakott területen a megengedett sebességnél 50 km/h-val nagyobb sebességgel, 2000 HRK pénzbírsággal az aki a megengedettnél 30-50 km/h-val nagyobb sebességgel, 1000 HRK pénzbírsággal az aki 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad.

Érdemes tehát a sebesség korlátozásra odafigyelni, nem csak a biztonságos közlekedés miatt, hanem mert a nyaralásra szánt pénzed is rámehet. Ha szempont a nyaralás megtervezésekor, hogy kényelmesen jussatok el az úti célotokhoz, akkor rendelj autópálya eszközt (ENC-t), és garantáltan nem kell gyorsan hajtanod, hogy időben elérd a nyaralás helyszínét.

Egyéb fontos szabályok, amikre jó ha odafigyelsz:

  • Ha szabálytalanul mész bele egy előzésbe, akkor a büntetés 1000 kuna.
  • Két sávos úttesten, két irányú forgalom esetén alagútban, hídon, beláthatatlan kanyarban nem szabad előznöd, ha mégis megtennéd, akkor a büntetésed 2000 kuna.
  • A szlalomozás is tilos, ha mégis megteszed a bírság 1000 kuna.
  • Tompított fényszórót kötelező használnod, akkor is ha szikrázó napsütésben autózol, amennyiben nincs bekapcsolva, a szabálysértés 300 kuna pénzbírsággal jár.

Fontos tudnivalók:

Ha gyerkőcöd még nincs 16 éves, és biciklire pattan, akkor a bukósisak használata kötelező számára. Ha elmulasztanátok, akkor 300 kuna a büntetésetek.

Séta közben, érdemes figyelni, hogy csak a kijelölt gyalog átkelőket használd, mert ha megszegnéd ezt a szabályt, akkor a bírság 300 kuna.

A vezető és utasai részére egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, fontos, hogy az autó minden utasa használja, a szabálysértés 500 kuna pénzbírsággal jár.

Ha gyermeked 12 éven aluli, akkor kizárólag hátul ülhet a gépjárműben, ha ennél is kisebb 5 év alatti csemetéddel vágsz neki az útnak, akkor számára az autós ülés használata kötelező. Gyerekeink biztonsága  fontos, így a kiszabható bírság 500 HRK.

Vezetés közben Horvátországban sem szabad telefonálni, és nem is érdemes, ha nem tartod be a szabályt a bírságod akár 500 kuna is lehet.Használj inkább autópálya kütyüt, így gyorsan és kényelmesen érheted el úticélodat.

 

Kötelező téli felszerelés

A téli vezetéshez – téli gumi!

Horvátországba látogatók figyelem!

2017.11.15-től 2018.04.15-ig a téli közútszakaszokon kötelező a téli felszerelés.
A gumiabroncsok járművünk egyik legfontosabb részét képezik, a biztonságos közlekedés érdekében fontos a téli gumi és ha kell, a hólánc használata is. Jó, ha az autónk az év minden szakaszában a megfelelő gumiabroncsokkal rendelkezik. Mivel 7 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten a nyári gumik elveszítik a rugalmasságukat és a tapadási tulajdonságaikat, így a megfelelő évszakban a megfelelő abroncsokat használjuk, pont úgy ahogy tervezték őket. A legjobb ha már novemberben lecseréljük mind a 4 keréken a gumiabroncsot.

A nyári guminak a havas talajon szinte semmi esélye nincs, a legfontosabb, hogy a féktávolság meghosszabodik, ami balesetveszélyes lehet. -10 foknál egy nyári gumival rendelkező autó, ami 60 km/h-s sebességgel halad, 55 méter után tud 0 km/h-ra lassulni, míg ez a távolság 44 m-re csökken téli abroncsokkal. Alacsonyabb hőmérsékleten a féktáv még nagyobbra nő, így nyári gumival 62 méter, míg téli gumival 50 m-re csökken a féktáv.

A téli felszerelés kötelező használata valamennyi típusú gépjárműre vonatkozik, függetlenül az időjárástól és az útszakasz állapotától, kivéve a Horvát Köztársaság fegyveres erőit.

A kötelező téli felszerelésre vonatkozó rendelet a következő linken horvát nyelven megtekinthető: (NN 145/2013). Főbb útvonalak: 839,2 km autópálya, 1523,3 km állami és megyei utak, 68,1 km tranzitforgalom Vukovar komkikötőtől, Esszéktől, illetve a Sisaki finomítótól és kikötőtől.

A közúti járművek műszaki feltételeiről szóló rendeletének 104.  bekezdése alapján (NN 85/2016) a téli felszerelés alatt az M és N kategóriájú 3.5 tonnát meg nem haladó járművek esetében a következőt értjük:

  • négy téli gumiabroncs (Mud+Snow) vagy
  • négy nyári gumi legalább 4 mm-es barázda mélységgel és a hólánc melyeket a meghajtott kerekekre kell felszerelni

A buszok téli felszerelése:

  • hólánc a meghajtott kerekekre vagy
  • téli gumiabroncs (M+S) a meghajtott kerekekre szerelve

Azokra az autóbuszokra és teherautókra, amelyekre techinkai okok miatt nem lehet hóláncot rakni, azokra a meghajtott kerekekre téli gumit kell szerelni.

Ha a rendőr igazoltat és nincs nálunk hólánc vagy felszerelt téligumi az kötelező időszakban, akkor elrendelheti, hogy állítsuk le a járművet vagy olyan úton folytassuk utunkat, ahol megengedett a hólánc és a téli gumi nélküli úthasználat, illetve hogy szerezzünk be téli felszerelést. Ellenkező esetben 700 kunára bűnteti meg a jármű vezetőjét.